Hello Termékenység Tudatosság

Anabolikus szteroidok kontra nemzőképesség

Fontos leszögezni, hogy a rendszeres sportolás a férfiak általános egészsége és különösen a nemzőképesség szempontjából kiemelt jelentőséggel bír.
Kevésbé ismert azonban, hogy a testépítéshez vagy egyéb versenysporthoz gyakran használt hormonális készítmények, anabolikus szteroidok – bár sok esetben atlétikus külsőt és kiemelkedő fizikai teljesítményt nyújtanak – a nemzőképességre és hosszabb távon az általános egészségre kifejezetten károsak lehetnek.

A kívülről bevitt tesztoszteron leállítja a szervezet saját, herében történő tesztoszteron termelését – azonban a here anatómiai sajátossága miatt ez a herébe nem tud bejutni.
A herén belül így kialakuló T hiány hónapok alatt a spermiumtermelés teljes leálláshoz, vagyis definitív meddőséghez vezethet, hosszútávon pedig a herék lassú de visszafordíthatatlan elsorvadásával járhat.

Érdemes mérlegelni, hogy a szerhasználat befejezését követően a regeneráció sokszor nem teljes és általában hosszabb időt vesz igénybe, mint a szteroidhasználat hossza.

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ