Hello Termékenység Tudatosság

Túlsúly kontra nemzőképesség

Az elhízás számos, anyagcserével kapcsolatos betegség forrása lehet (szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, daganatos betegségek), melyek az általános egészségromlás folytán negatívan befolyásolják a nemzőképességet.

Az elhízásnak azonban számos, a nemzőképességre gyakorolt, direkt hatása is ismert. Kevésbé közismert, hogy az emberi zsírszövet hormonálisan aktív szerv. Az általa termelt hormonok befolyásolják az agyalapi mirigy és a here hormonális egyensúlyát, csökkentve ezzel a nemzőképességet. Ennek megfelelően Egy túlsúlyos férfinál az átlagosnál 3x nagyobb a nemzőképesség-zavar veszélye

A zsírszövetben termelődő zsírsavak ill. kóros anyagcseretermékek, felszaporodott gyulladásos fehérjék nagy mennyisége közvetlenül károsítja a hímivarsejtek alkotóelemeit (mitokondrium ill. DNS), mely a mennyiségi csökkenés mellett a spermiumok minősége is romlik.

Az elhízás következtében eltolódott vérzsírösszetétel és vércukor-szint ill. idegkárosodás a merevedési képesség romlásával jár, mely az életminőség romlás mellett a nemzőképességre is negatív hatással járhat.

A fentiek következtében az elhízott férfiak gyakrabban szorulnak mesterséges megtermékenyítésre eljárás alkalmazására és ennek eredményessége is elmarad normál testsúlyú társaiktól.

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ