Miért lehet gond a túlsúly férfiak esetében, ha gyermeket szeretnének?

Az elhízás számos anyagcserével kapcsolatos betegség forrása lehet, például szív és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, de ide tartoznak bizonyos daganatos betegségek is, amelyek az általános egészségromlás folytán negatívan befolyásolják a nemzőképességet is.

Az elhízásnak számos nemzőképességre gyakorolt közvetlen hatása is ismert. Viszont kevésbé köztudott, hogy az emberi zsírszövet hormonálisan aktív szerv. Az általa termelt hormonok befolyásolják az agyalapi mirigy és a here hormonális egyensúlyát, csökkentve ezzel a nemzőképességet.

Ennek megfelelően tény, hogy egy túlsúlyos férfi esetében az átlagosnál háromszor nagyobb a nemzőképesség-zavar előfordulásának esélye.

A zsírszövetben termelődő zsírsavak, illetve a kóros anyagcseretermékek, a felszaporodott gyulladásos fehérjék nagy mennyisége, közvetlenül károsítja a hímivarsejtek alkotóelemeit, így például a mitokondriumot vagy a DNS-t, ezáltal a mennyiségi csökkenés mellett a spermiumok minősége is romlik.

Az elhízás következtében eltolódott vérzsírösszetétel és vércukorszint, illetve következményes idegkárosodás a merevedési képesség romlásával járhat, mely az életminőség romlás mellett a nemzőképességre is negatív hatással lehet.

A fentiek következtében az elhízott férfiak gyakrabban szorulnak mesterséges megtermékenyítési eljárás alkalmazására, és ennek eredményessége is elmarad normál testsúlyú társaikétól.

A cikket írta: Dr. Takács Tamás andrológus-urológus szakorvos

 
VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ