Hello Termékenység Tudatosság

PCOS kezelése diétával és életmód váltással

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend a PCOS kezelésének alapköve. A megfelelő étrend segítségével a PCOS tünetei javulnak, a hosszú távú szövődmények kockázata pedig csökken.  

Milyen diétát válasszak?

Alapvetően bármilyen étrend jó, amely kiegyensúlyozott és jó tápanyageloszlású.

  • Ha rendszertelen a menzeszed: Az alacsony glikémiás indexű és az alacsony szénhidrát tartalmú diéta segít a menstruációs ciklusok rendszerezésében, mivel csökkenti az inzulinrezisztenciát és a koleszterinszintet.
  • Ha fogyni szeretnél: A legjobb diéta a csökkentett kalóriatartalmú és az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag étrend.

A PCOS-s betegek 60%-a túlsúlyos. A súlytöbblet oka valószínűleg az, hogy a PCO szindrómások többet esznek, kevesebbet mozognak, de nehezebb is leadniuk a már felszedett kilókat, és gyakrabban fordul elő esetükben táplálkozási zavar is. 

Az elsődleges cél a további súlygyarapodás megelőzése és egy egészséges életmód kialakítása. Ezáltal a PCOS hosszú távú szövődményeinek kockázata is csökkenthető.

Mindemellett fontos a fogyás is. Akár kevés, 5-10%-os testsúlycsökkenés - rendszeres testmozgással kiegészítve - növeli a termékenységet, és csökkenti a várandósság alatt kialakuló szövődményeket.    

  • Ha az egészség a cél: a magasabb fehérjetartalmú diéta a legjobb választás.

Fontos, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb étrendet, de ami még ennél is fontosabb, hogy a választott diétát hosszú távon meg is tartsd. 

Ha az étrend beállításában segítségedre van egy jól képzett dietetikus, és a te igényeidnek megfelelő, az életmódodhoz illeszkedő diétát tudtok közösen kialakítani, sokkal könnyebb lesz azt hosszú távon megtartani.

PCOS dietea shutterstock 1724215012

PCOS és az életmód terápia

„Pontosan tudom, hogy gondoskodnom kell magamról, és sokkal jobban érzem magam, amikor helyesen étkezem és sportolok.  Viszont vannak olyan időszakok, amikor nincs hozzá kellő motivációm. Ilyenkor támogatásra van szükségem, hogy újra gondoskodhassak magamról.” – Kata, 25 éves, PCOS érintett

Az életmód terápia a leghatékonyabb módszer a PCOS tüneteinek kezelésében. Az egészséges életmóddal a PCOS tünetei javulnak, a hosszú távú szövődmények kockázata pedig csökken. 

Mit értünk egészséges életmód alatt?

  • Minden lehetőséget ragadj meg a mozgásra! 
  • Kövess egy kiegyensúlyozott és tápláló étrendet! 
  • Ülj kevesebbet, mozogj többet! 
  • Minimalizáld a káros szenvedélyeket! (dohányzás, alkohol)

Megváltoztatni a kényelmes életedet és új étkezési szokásokat kialakítani nem könnyű feladat. Hosszú távon kitartani egy új életmód mellett még annál is nehezebb. Hidd el, hogy megfelelő támogatással és ösztönző környezettel sikerülhet!

Jó ötlet például, hogy olyan személyi edzővel dolgozz együtt, aki segít önbizalmat szerezni és rendszeresen mozogni, mindemellett odafigyel arra is, hogy mit eszel.  Motivációt online is szerezhetsz, ha csatlakozol egy Facebook csoporthoz, de egyes influencerek is rengeteg segítséget tudnak adni az egészséges életmóddal kapcsolatban.   

Gondolj a lelki egyensúlyodra is! Ha úgy érzed, érzelmi okok miatt nehezen tartod a diétád, fontos, hogy keress lelki támogatást.

Ne feledd, hogy a változás nem csak fejlődésből áll, hanem vannak kudarcok és megtorpanások! Néha kettőt lépsz előre, egyet hátra.  A magánéleti traumák, a stressz mind-mind akadályt jelenthetnek a célod elérésében. Ne add fel, és tartsd a szemed előtt, hogy miért is csinálod mindezt, mit szeretnél elérni! 

 

A cikket írta: Demeter Dóra dietetikus

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ