Hello Termékenység Tudatosság

Nem jön a baba? - Okok, amikre talán nem is gondolnánk - 1. rész

A nőket és férfiakat egyaránt érintő terméketlenség hátterében számos egészségügyi probléma állhat, melynek kivizsgálására ma már korszerű módszerek állnak rendelkezésre. Ám arra talán kevesen gondolnak, hogy megelőzéssel, helyes életmóddal, bizonyos dolgok elkerülésével mi magunk is mennyit tehetünk a zökkenőmentes családtervezés érdekében.

A vágyott gyermek megszületéséhez sok esetben rögös út vezet. A családtervezést fontolgató párok mintegy egyötödénél mutatható ki valamilyen rendellenesség, ami megnehezíti, rosszabb esetben lehetetlenné teszi a saját gyermek vállalását.

Az orvostudomány napjainkban számos esetben nyújthat megoldást erre a problémára, ám legalább ennyire fontos, hogy mi magunk is mindent megtegyünk azért, hogy megelőzéssel, helyes életmódunkkal, ártó dolgok kerülésével elejét vegyük a meddőségnek. Mindezt ne akkor tegyük, amikor elérkezettnek látjuk az időt a gyermekvállalásra, hanem most!

Drogok és gyógyszerek

Közismert, hogy a drogfogyasztás rendkívül káros. Nemcsak a saját egészségünket tesszük kockára, de a közvetlen környezetünkre, a párkapcsolatunkra, sőt az egészségügyi ellátórendszerre is mérhetetlenül nagy terhet helyezünk. A heroin, a kokain, az ecstasy, sőt a marihuána is rombolja a szervezetet, mind a nők, mind a férfiak esetében maradandó károkat okozhatnak, és meddőséghez is vezethetnek.

A drogfogyasztás a várandósság alatt pedig nemcsak az anya szervezetét, de a magzatot is károsítja. Míg egyes élvezeti szerek közvetlenül a spermiumokra és a petesejtre is kifejtik károsító hatásukat, addig más készítmények a méhlepényen át, közvetlenül jutnak el a magzatig, súlyos egészségkárosodást okozva a babának.

A rendszeres marihuánafogyasztás hormonális változásokat idézhet elő a nőknél, amely káros hatással lehet a tüszőérésre, ezáltal csökken a várandósság esélye, rosszabb esetben meddőség is kialakulhat.

A rendszeres marihuánafogyasztás várandósság esetén súlyos magzati fejlődési rendellenességeket is okozhat, és ritkán ugyan, de halvaszületéshez is vezethet.

A kokain- és heroinfogyasztás növeli a várandósság alatt előforduló szövődmények esélyét, fokozza a lepényleválás, a koraszülés, a halvaszületés, illetve az újszülöttkori elhalálozás kockázatát.

Vannak olyan, legálisan beszerezhető nyugtató szerek is, mint például a diazepám vagy az opioid, amelyek ugyancsak a tüszőérés zavarához vezethetnek, és rendszertelenné válhat, vagy akár el is maradhat a menstruációs ciklus. Babavárás előtt elengedhetetlen egyeztetni a gyógyszert felíró orvossal, pszichiáterrel ezek szükségességéről, a mellékhatásokról, és amennyiben lehetséges, a gyógyszeres kezelést fel kell függeszteni.

 

A férfiak esetében is rontja a nemzőképességet a drogfogyasztás.

Nem köztudott, ezért nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a testépítés során, illetve a versenysportokhoz rendszeresen szedett anabolikus szteroidok hatására a herék mérete csökken, és leállhat az ondótermelés. A szteroidfogyasztás befejezte után általában két évnek kell eltelnie, mire a spermiumok termelődése vissza áll.  Amennyiben sokáig használják a férfiak a szteroidokat, az is előfordulhat, hogy ez a folyamat visszafordíthatatlanná válik, vagyis súlyos, férfi eredetű meddőség alakulhat ki.

A férfiak nemzőképességére kifejezetten káros hatással lehet a heroin, a kokain, a marihuána és egyéb drogok, ugyanis jelentősen rontják a tesztoszteronszintet, sőt a szexuális étvágyat, így a sokat emlegetett libidót is. Bizonyítékok támasztják alá, hogy a marihuána rendszeres fogyasztása csökkenti az ondó mennyiségét, a spermiumok számát és mozgékonyságát, könnyen belátható tehát, hogy drasztikusan rontja a nemzőképességet.

Ráadásul a férfiak drogfogyasztása hatással lehet a várandósságára is, ugyanis az idevágó kutatások egyértelműen kimutatták, hogy sokkal magasabb a vetélés kockázata azoknál a nőknél, akiknek párja a fogantatás előtt legalább hetente egyszer elszívott egy spanglit, az erősebb szerekről nem is beszélve!

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ