Nem jön a baba? - Okok, amikre talán nem is gondolnánk - 2. rész

A nőket és férfiakat egyaránt érintő terméketlenség hátterében számos egészségügyi probléma állhat, melynek kivizsgálására ma már korszerű módszerek állnak rendelkezésre. Ám arra talán kevesen gondolnak, hogy megelőzéssel, helyes életmóddal, bizonyos dolgok elkerülésével mi magunk is mennyit tehetünk a zökkenőmentes családtervezés érdekében.

Kávéból is megárt a sok

Kevésbé egyértelmű ugyan, ám meg kell említeni, hogy bizonyos kutatások arra jutottak, hogy a koffein túlzott fogyasztása hatással lehet a fogantatás bekövetkeztére. A kávé, a teák, az energiaitalok, de számos ártalmatlannak tűnő üdítőital, sőt a csokoládé is bőven tartalmaz ebből az élénkítő hatású vegyületből. Nagy mennyiségű fogyasztásuk esetén nő a várandóssághoz szükséges idő, és a vetélések aránya is emelkedik. A túlzott koffein-bevitel növelheti a kis születési súly kockázatát is.

Természetesen családtervezés esetén nem a reggeli túléléshez nélkülözhetetlen egy csésze kávéról kell lemondanunk, hanem a mértéktelen koffein-fogyasztásról, amely káros, mind a férfiak, mind a nők számára.

Fontos megemlíteni, hogy a koffein és a termékenység kapcsolatáról egyelőre nincsenek minden kétséget kizáró kutatási eredmények, de a szakemberek vélelmezik az összefüggést.

És hogy mit tehetünk?

A koffein esetében is, mint mindenben, járjuk az arany középutat, csak mértékkel fogyasszuk. A fogantatási kísérletek során érdemes a nőknek napi 200 mg-ban (kb. két csésze kávé, négy csésze tea) maximalizálni a koffeinadagot.

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ