Hello Termékenység Tudatosság

Hogyan befolyásolja az alvás a fogyást?

A kevés alvást sokszor majdnem pozitív szokásnak tekintjük. Szorgalmas, kitartó, önfeláldozó személyekkel azonosítjuk azokat, akiknek már aludni sincs idejük, annyira elfoglaltak. Ugyanakkor ennek rengeteg hátulütője lehet, többek között a nem kívánt súlygyarapodás is. Kutatások már régen kimutatták az összefüggést a nem megfelelő mennyiségű alvás és az elhízás között.

Azok, akik keveset alszanak, kisebb sikerrel küzdenek a leadni kívánt kilókkal, romlik a teljesítőképességük, negatívabban élik meg a hétköznapi nehézségeket. Rengetegen szenvednek a rossz alváshigiénia következményeitől. (Az alváshigiéné az alváshoz kötődő szokásokat jelenti.) Keveset vagy nem megfelelő minőségben pihennek. Ilyenkor a nap folyamán sokan az édességekhez nyúlnak, ami betudható a stresszevésnek, de az alvás miatt megnövekedett nassolási vágynak is, sőt egy kutatásban kimutatták, hogy az a csoport, amely csak hat órát aludt, jobban preferálta az édes ízeket kipihent társaikkal szemben, akik nyolc órát nyomták az ágyat.

Tippek az alvásminőség javítására:

  • Bár tévedés, hogy hat után nem szabad enni, ajánlott a vacsorát lefekvés előtt 1-2 órával már befejezni. Válasszunk könnyed, nem zsíros, nem puffasztó ételeket estére.
  • Kerüljük a telefonok, laptopok használatát lefekvés előtt, hiszen azok kék fénye csökkenti az elalváshoz szükséges, az alvási ciklust irányító hormon, a melatonin termelését.
  • A rendszeres sport szintén segíti a jobb alvást, hozzájárul a hétköznapi stresszel való megküzdéshez is. Az intenzívebb sportot javasolt nem a későesti órákra időzíteni, mert az túlságosan felpörgetheti a szervezetet.
  • Koffein tartalmú termékeket, például kávét, teát, kólát legkésőbb ebéd után fogyasszunk.
  • A hálószobában legyen sötét, hűvös a minőségi alvás érdekében.


Végül, de talán a legfontosabb, hogy a megfelelő mennyiségű alvásra külön figyelmet kell fordítanunk, mivel ezt a tényezőt gyakran elhanyagoljuk, pedig jelentősen befolyásolja az életminőséget és hátráltathatja a kívánt fogyást is.

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ