Hello Termékenység Tudatosság

Mit ne kérdezzetek egy pártól?

Nem tudhatjuk, hogy egy pár hol tart, még csak tervezik a babát, vagy már sok kudarcos hónap, akár vetélés is mögöttük van. Nagyon érzékenyen kellene tudni reagálni arra, hogy egyáltalán van-e igény, szándék, hogy erről a témáról az illető akar-e beszélni. A poénkodás rosszul sülhet el. A „Segítsünk?”, „Megmutassuk, hogy kell?” - a legsúlyosabb mondatok közé tartoznak.

A férfiasságra tett megjegyzés még egy sör mellett sem biztos, hogy vicces, ha a párnak papírja van arról, hogy a férfi oldalon van probléma. A legtöbb diagnózisról az érintett nem tehet, nem kérte a sorstól. A helyzetet tovább súlyosbítja, ha felmerül a donorsejt igénybevételének szükségessége.

Ha egy olyan párnál kérdez rá valaki, hogy „Na mi lesz már, nem jön a baba?”, „Hány éve vagytok házasok?”, akik a sokadik negatív terhességi tesztet követően próbálják összerakni a lelküket, attól ne várjunk őszinte mosolyt.

Felajánlani a segítséget egy beszélgetésre, egy kávéra, hangsúlyozni, hogy a varázspálca nem nálunk van, de a támogatásról biztosítani a másikat, mindennél többet ér. Szabad és sokszor jó kimondani mondatokat. Nem tudom, mit érzel, és min mész keresztül, hiszen nem ismerem, nem tudhatom, de itt vagyok. Nincs két egyforma eset és helyzet, de valami hasonló úton lett gyermekem, tudom, min mész keresztül.

 

A cikket írta: Horváthné-Lévárt Bernadett - egyetemes-okleveles ápoló

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ