Hello Termékenység Tudatosság

Tudnivalók lombikkezelés után

A lombikkezelés minden pár számára érthető módon sok izgatottsággal, gyakran félelemmel vegyes időszak, hiszen esélyt kapunk arra, hogy a vágyott gyermekáldás megtörténjen. Érthető tehát, ha a kezelés után mindent tőlünk telhetőt megpróbálunk megtenni annak érdekében, hogy az eljárás sikeres legyen, és pár hét múlva megláthassuk a várva várt jelet a terhességi teszten. Számos tanácsot hallani kérve-kéretlenül azonban, hogy mit kell tenni, vagy mit kell mindenképp kerülni a beültetést követő időszakban annak érdekében, hogy növeljük a várandósság esélyét. A következőkben a tévhiteket szeretnénk eloszlatni, illetve abban nyújtunk segítséget, hogy mik azok a tanácsok, amiket valóban érdemes megfogadni.

Ha röviden kellene megfogalmazni a választ arra a kérdésre, hogy min kell kötelezően változtatnunk az életünkben, életmódunkban a beültetést követően, akkor azt mondanánk, hogy gyakorlatilag semmin. Azonban megfogadhatunk pár tanácsot, amely megkönnyítheti számunkra ezt az időszakot, illetve hozzásegíthet minket ahhoz, hogy a lehető legegészségesebben és legfelkészültebben várjuk a várandósságot. A tanácsaink így gyakorlatilag megegyeznek majd az egészséges életmódot célzó, illetve a családtervezéskor és a várandósság első trimeszterében adandó tanácsokkal.

HTT1025

Mit fogyaszthatunk?

Általánosságban elmondható, hogy fontos, hogy kiegyensúlyozott, egészséges étrendet kövessünk. Ez nem a drasztikus fogyókúrák és edzések időszaka, azonban lényeges, hogy ideális testsúllyal vágjunk bele a meddőségi kezelésekbe, hiszen az elhízás növeli a meddőségi problémák kialakulásának esélyét. Extra kalória bevitel tehát nem szükséges ebben az időszakban. A kávé, koffein tartalmú tea fogyasztása nem ellenjavallt, azonban érdemes napi két adagban korlátozni. A nyers húsok és halak fogyasztását lehetőség szerint kerüljük, illetve inkább pasztörizált tejtermékeket válasszunk. Habár a tengeri halak omega-3 zsírsav tartalmuk miatt egészségesek, a tonhal, kardhal, makréla kerülendő az esetlegesen magas higanytartalmuk miatt. Az ételek közül válasszuk lehetőleg a zsírszegény, alacsony cukortartalmú ételeket és szénsavmentes italokat.

Szedjünk vitaminokat, ásványi anyagokat?

Nincs arra mutató evidencia, hogy a vitaminok szedése növeli a lombik program sikerességének esélyét, azonban a családtervezés időszakában általánosan javasolt a folsav és D-vitamin fogyasztása. A folsav csökkenti a velőcső záródási rendellenességek kialakulását a magzatnál, ezért már a baba tervezés idején érdemes elkezdeni a pótlását. A D-vitamin pedig több jótékony hatása mellett köztudottan immunrendszer támogató is. Mind a folsav, mind a D-vitamin beszerezhető külön-külön is, azonban elérhetőek már kifejezetten a családtervezés időszakára javasolt készítmények, melyek ezek mellett még további vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.

Szedjünk valamilyen gyógyszert?

A rendszeresen szedett gyógyszerekről a kezelőorvossal mindenképp konzultálni szükséges. A beültetést követően a kezelőorvos progeszteront írhat fel, mely támogatja az embrió beágyazódását és a várandósság megtartását. Az adagolás tekintetében kövessük a kezelőorvos utasításait.

Van-e valami, ami abszolút tiltó listás?

Igen! Ne fogyasszunk alkoholt, ne dohányozzunk és ne használjunk tudatmódosító szereket.

Szabad-e repülni, nyaralni, utazni?

Egyik sincs abszolút tiltó listán, azonban mérlegelendő, hogy erre az időszakra érdemes-e időzíteni a hosszabb utakat. A lombikkezelés fizikailag és érzelmileg is megterhelő folyamat sok esetben, egy fárasztó úttól pedig még kimerültebbé válhatunk. A hormonális támogatás és a stressz miatt szenzitívebbé válhatunk, a beültetés után legtöbbször még gyógyszeres kezelés szükséges, sokszor injekció formájában. Ezek tárolása, szállítása, beadása odafigyelést és szervezést igényel, ami nehézkesebb nyaralás idején. Amennyiben valami tünetet tapasztalunk, panaszunk van, kérdésünk lenne, akkor a segítség is távol lesz. Ezek miatt érdemes a hosszabb, fárasztó, kifejezetten a repüléssel vagy nagyobb fizikai megterheléssel járó utakat későbbre időzíteni.

Mi a helyzet a fürdővel, szaunával?

Nincs azzal kapcsolatban egyértelmű ajánlás, hogy szabad-e a beültetést követően fürdőbe menni, szaunázni. Amennyiben fokozottan óvatosak szeretnénk lenni, követhetjük a várandósság első trimeszterének megfelelő tanácsokat. Ezek szerint nem javasolt a fürdőzés, melynek oka főként a felszálló fertőzések elkerülésére való törekvés, továbbá nem javasolt a szauna sem a magas hőmérséklet miatt. A fürdőzés, szaunázás rendkívül jó módja a relaxációnak, azonban érdemes ebben az időszakban inkább más opciókat választani, mint például meditáció, masszázs, légzőgyakorlatok, autogén tréning, illetve könnyed mozgás.

Sportolhatunk?

Igen! A sport köztudottan hangulatjavító, immunrendszererősítő hatású. A beültetés utáni napok egyértelműen aggodalommal telnek, ami teljesen természetes. Amennyiben mindig is sportoltunk, nyugodtan nyúljunk a biztos örömforrást jelentő mozgáshoz. Új, rendkívül megterhelő edzésforma kipróbálását ne erre az időszakra időzítsük, ebben az esetben inkább valamilyen könnyedebb mozgásformát válasszunk, és törekedjünk a fokozatos terhelésre. Az egyetlen javaslat a sporttal kapcsolatban, hogy figyelni kell a testünk jelzéseire, ne pont ebben az időszakban várjuk magunktól a legjobb teljesítményt, hiszen a szervezetünk sok esetben extra hormonális hatásoknak van kitéve. A mértékletesség a kulcs ebben az időszakban.

Érthető, hogy a beültetés után a nők igyekeznének minden tőlük telhetőt megtenni, hogy a kezelés sikeres legyen, és anyai örömök elé nézhessenek. Amennyiben azonban nem sikerül, sok esetben önvád alakul ki. Mit tehettem volna? Mit rontottam el? Fontos tudni, hogy a fentebb részletezett életmód faktorok nem sorsdöntő erejűek. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy sok esetben több lombik cikluson is át kell esni, hiszen minden ciklussal növeljük annak az esélyét, hogy a várva várt gyermek megszülessen. Míg babánk meg nem érkezik hozzánk, addig pedig éljünk egészségesen, próbáljunk meg jó otthont biztosítani, és kövessük kezelőorvosaink tanácsait.

A cikket írta: Szöllősi Katalin

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ