Hello Termékenység Tudatosság

Nem jön a baba? - Okok, amikre talán nem is gondolnánk - 3. rész

A nőket és férfiakat egyaránt érintő terméketlenség hátterében számos egészségügyi probléma állhat, melynek kivizsgálására ma már korszerű módszerek állnak rendelkezésre. Ám arra talán kevesen gondolnak, hogy megelőzéssel, helyes életmóddal, bizonyos dolgok elkerülésével mi magunk is mennyit tehetünk a zökkenőmentes családtervezés érdekében.

Onkológiai kezelések

A rosszindulatú daganatos megbetegedés diagnózisa mindenki számára lesújtó hír, azonban az orvostudomány jelen állása szerint a legtöbb esetben jól gyógyítható. Éppen ezért a családtervezés sem kizárt, ám szem előtt kell tartani, hogy egyes daganatos megbetegedésekben alkalmazott kezelések károsíthatják a petefészket és a spermiumtermelést is, ezáltal meddőséget okozhatnak.
A kemoterápia, a sugárkezelés, a hormonterápia és a rosszindulatú daganat műtéti kezelése mind-mind káros hatással lehet a női és a férfi ivarszervekre, illetve a petesejtekre és az ondótermelésre, valamint lehetetlenné teheti a magzat kihordását.

A fentiek leírtak alapján, amennyiben nem zárult le a családalapítás igénye, a daganat kezelését megelőzően minden esetben a termékenység, illetve férfiak esetében a nemzőképesség megőrzését célzó orvosi konzultáción érdemes részt venni. Amennyiben nagy az esélye, hogy a daganat kezelését követően meddőség alakul ki, minden esetben meddőségi specialistához, illetve férfiak esetében andrológushoz szükséges fordulni, hogy egy asszisztált reprodukciós centrumban a termékenység megőrzését célzó eljárásokat el lehessen végezni.


Párkapcsolatban élő páciensek számára a leggyakrabban alkalmazott eljárás az embriófagyasztás. Egyedülálló nők esetében a termékenység megőrzésének elsőként választandó módszere a petesejtfagyasztás. Abban az esetben, ha már kevés idő áll rendelkezésre a daganatterápia megkezdése előtt, a petefészekszövet fagyasztása is megfontolandó. Férfiaknál a leggyakoribb eljárás a spermium fagyasztása.

 

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ