A túlsúly és a terméketlenség

Mindannyian tudjuk, hogy a túlsúly érelmeszesedést, magas vérnyomást és cukorbetegséget okoz. Az viszont közel sem ennyire köztudott, hogy a babát tervező párok sikertelen próbálkozásának oka gyakran az egészségtelen testtömeg. Infertilitás 30-40%-ban lehet idiopátiás, vagyis az orvosi kivizsgálás során nem derül fény semmilyen elváltozásra. Kutatások ezekben az esetekben különösen javasolják a testtömegcsökkentést elhízott páciensek számára. Számos tanulmány alátámasztotta, hogy túlsúlyos nőknél a terhességhez szükséges idő (Time To Pregnancy) hosszabb volt, mint normál testalkatú társaiknál.

A kutatások alapján az elhízott nők akkor is terméketlenek maradnak, ha ovulációs diszfunkció nem figyelhető meg náluk. Számos kutatás alapján a BMI emelkedése fordítottan arányos a termékenységgel 29-es BMI érték felett. A magas zsírtartalmú étrend rontja a petesejtek megtermékenyíthetőségét, a magas inzulinszintek inzulinrezisztenciát okoznak, ami menstruációs zavarokhoz vezethet.

Az asszisztált megtermékenyítő eljárások sikeressége szintén csökken obezitás (elhízás) esetén, mivel ezen páciensek petesejtjei szignifikánsan kisebbek, a normál testtömegű társaikénál, és kisebb eséllyel is termékenyülnek meg. Nemcsak a megtermékenyülés, de az élveszületés esélye is csökken 40 es BMI-nél 50 százalékkal!

Mit tehetünk?

Testtömegcsökkentés esetén a testi-lelki egészség elérése, megtartása nagyon fontos szempont, így senkinek sem javaslom a hirtelen, nagymennyiségű fogyást, szélsőséges fogyókúrák alkalmazását, amivel többet árthatunk, mint használunk.

A szénhidrát drasztikus elvonása esetén a fent említett magas zsírtartalmú étrend negatív hatásai érvényesülhetnek, túl szigorú kalóriamegszorítás nemcsak a mindennapi életet keseríti meg, hanem lassítja az anyagcserét, és izomtömeg veszteséget okoz a zsírszövetből való fogyás helyett.

Az ideális testtömeg elérése érdekében ajánlott dietetikus szakember segítségét igénybe venni, aki tudományos alapokon segít összeállítani egy kiegyensúlyozott étrendet.

Testmozgás:

Az étrend önmagában kevés. Nem kerülhető meg a rendszeres testmozgás főleg azoknál, akik ülőmunkát végeznek. Nőknél a fizikai aktivitás növelte a megtermékenyíthetőséget, és az élve szülés esélyét BMI-től függetlenül, még az asszisztált termékenységi kezelés során is.

Férfiak:

Meddőségi problémáknál sokan nem gondolják, hogy mindkét nem oldalán azonos arányban fordulnak elő a kiváltó okok. Férfiak esetében a túlsúly csökkent sperma minőséggel, csökkent spermiumkoncentrációval is járt, viszont a testmozgás az uraknál is javított a paramétereken.

Túlsúlyos férfiak esetében is csökken a megtermékenyítő képesség a meddőségi kezelések során, így mindkét nem életmódjára, egészséges testösszetételre jelentős figyelmet kell szentelni.

 

A cikket írta: Demeter Dóra dietetikus

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ