Hello Termékenység Tudatosság

Amit az elhízásról tudnod kell

Orvosi definíció szerint az elhízás a test zsírszövetének kóros felszaporodása, melynek objektivizálására a WHO a body mass index (BMI) mérést ajánlja, ami a testsúly (kg) és magasság (méter) négyzetének hányadosa (kg/m2). Az utóbbi évtizedek kutatásai alapján az elhízás mértékének és okozott egészségügyi kockázatának pontosabb megítélést teszi lehetővé a testzsírarány, illetve a csípőkörfogat mérése (nemenként, rasszonként eltérő normálértékek mellett).

Az elhízás káros következményei jelentősen emelkednek az ún. visceralis (belszervi) típusú elhízás esetén (arányos a csípőkörfogattal).


Az elhízás napjaink egyik legjelentősebb betegsége (igen, betegség, hogy miért az, lásd a folytatásban), világszerte kb. 1.4 milliárd ember szenved tőle, becslések szerint 2030-ra az emberiség kb. 40%-a lesz érintett – ez pandémia.

Az elhízás okai és rizikófaktorai:

Az ismert okokat alapvetően 3 kategóriába sorolhatjuk: táplálkozási szokások, életmód, környezeti tényezők.

  1. táplálkozás: általánosságban elmondható, hogy korunk társadalmára a szükségesnél jóval nagyobb mennyiségű táplálékbevitel jellemző, mely a táplálék fajlagos energiatartalmának emelkedésével, a gyors felszívódású szénhidrátok és a feldolgozott élelmiszerek részarányának emelkedésével is társul.

  2. mozgásszegény életmód: ez külön nem szorul magyarázatra, társadalmi szempontból érdekes a fiatalok sportra való szocializálása, ami a mozgásszegény aktivitások (tv, számítógépes játékok, on-line játékok, social media) terjedésével egyre komolyabb kihívást jelent.

  3. környezeti tényezők: a fejlett országok egyik legjelentősebb nemzőképességet rontó tényezője a környezetünkben rendkívül elterjedt, hormonális rendszerünket befolyásoló anyagok jelenléte (endokrin diszruptorok), melyek megtalálhatók a műanyag ipar, a csomagolóiparm az élelmiszeripar számos termékében, így az élelmiszerekben is. Jelentős anyai kitettség esetén a fiú magzatokban herefejlődési zavar alakulhat ki, melynek következtében hosszútávon hereleszállási zavar, húgycsőfejlődési rendellenesség, herefunkció-zavar, nemzőképesség csökkentés és súlyos esetben heredaganat alakulhat ki.

Míg a környezeti faktorok jelenléte egyéni szinten nehezen befolyásolható, a táplálkozási ill. életmódbeli faktorok esetén kiemelten fontos az egyéni felelőségvállalás és tudatos cselekvés az elhízás megelőzésében/leküzdésében.

 

Rizikófaktorok: öröklött genetikai és hormonális betegségek, életkor, alacsonyabb végzettség, pszichológiai problémák, alvászavar, de elsődlegesen a helytelen minőségű és mennyiségű táplálkozás és a mozgásszegény életmód.

 

 A cikket írta: Dr. Takács Tamás andrológus-urológus szakorvos

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ