Mit tehetek, hogy minél hamarabb természetes úton megfoganjon a baba?

A sikeres várandósság kulcsa a reproduktív egészség: kell egy egészséges petesejt, egy egészséges hímivarsejt. Ha a petesejt megtermékenyül, az embrió megfelelő beágyazódásához egy egészséges méhre van szükség egy egészséges szervezetben, ahol hormonális egyensúly van.

A különböző életmódbeli tényezők mind hatással vannak a termékenységre, úgymint a különböző diéták, az alkoholfogyasztás, a kávézás, a dohányzás, a nem megfelelő táplálék, melyet futtában fogyasztunk el, a gyorséttermi kaják, illetve a testmozgás is.

Miért számítanak a kilók?

A megfelelő testsúly feltétele a sikeres várandósságnak és az egészséges terhességnek.

Alultápláltság

A menstruáció létrejöttéhez szükséges egy minimális testzsírszázalék, így a nagymértékű soványság csökkenti a megtermékenyülés esélyét, és növeli az amenorrhoea, azaz a havi vérzés elmaradásának kockázatát. A havonta jelentkező rendszeres ciklus megmutatja azt, hogy hormonális egyensúly van, és havonta megérik egy-egy petesejt, mely arra vár, hogy a hímivarsejt megtermékenyítse. Amennyiben nem termékenyül meg a petesejt menstruáció jön létre, a méhnyálkahártya leválik, és egy újabb ciklus indul.

Elhízás

A túlsúly cikluszavart okozhat, a hormonális egyensúly zavara miatt
A zsírszövet bármilyen furcsán hangzik is, hormonálisan aktív szerv. Túlsúly esetén nagyobb mennyiségben termelődik leptin, melyet a fehérzsírsejtek termelnek. A leptin az energia biztosításáért felelős vezér hormon, közvetlenül hat a tüszőérésre, és egyértelműen rontja azt.

Elhízás mellett gyakori az úgynevezett hyperandrogénizmus, mely a férfi hormonok túlsúlyát jelenti. Hyperandrogénizmus esetén gyakrabban fordul elő férfias típusú szőrösödés, azaz vastag, erősebb, sötét színű szőr növekedése az arcon, a combokon, a köldök alatt. További tünet lehet, hogy az arcbőr zsírosodik, pattanások jelennek meg rajta, illetve jellemző lehet a hajhullás, mely súlyos esetekben férfias típusú kopaszodással is járhat. A hyperandrogénizmus tehát a kóros hormonális állapot révén csökkenti a termékenységet, és oka lehet annak, hogy nincs tüszőérés, azaz kimarad egy-egy menzesz, vagy akár teljes mértékben elmarad.

Minél nagyobb a túlsúly, annál gyakoribb az inzulinrezisztencia. A magas inzulinszint fokozza az androgéntermelést is, az androgének meg tovább fokozzák az inzulinrezisztenciát. Ez egy ördögi kör.

A túlsúly rontja a petesejtek minőségét

Kóros elhízásban, a petesejtekben a szabad zsírsavak mennyisége felszaporodik, mely oxidatív stresszt okoz. A petesejt érési folyamata zavart szenved, így akár több éretlen petesejt keletkezhet, mely megtermékenyülni nem tud. A petesejtek minőségét az elhízás önmagában is rontja. A rossz minőségű petesejtek megtermékenyülése esetén nő a rendellenesen fejlődő embriók száma, így nő a vetélések aránya is.

A túlsúly csökkenti az embrió beágyazódásának az esélyét

Kóros elhízásban megváltozik az méhnyálkahártya „receptivitása”, gyakrabban fordul elő kóros beágyazódás, ezáltal kisebb eséllyel tud megtapadni az embrió, és a vetélések száma is nő.

A túlsúly a lombikkezelés eredményességét is csökkenti
Hiába végzünk lombikkezelést, az nem nyújt megoldást az elhízás miatt kialakult meddőségre. Túlsúly esetén több gyógyszer szükséges a petefészek stimulációjához, kevesebb petesejt nyerhető a kezelés végén, a petesejtek minősége rosszabb, és a vetélések aránya is magasabb. Egyes vizsgálatok szerint a várandósság esélye a felére csökken azokhoz a páciensekhez képest, akiknek normális a testsúlyuk.

 

A cikket írta: Dr. Vesztergom Dóra szülész-nőgyógyász, endokrinológus, meddőségi specialista

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ