Az ideális testtömeg

A morbid elhízás, vagy a jelentős alultápláltságról könnyű megmondani, hogy egészségtelen testalkattal állunk szemben. Az esetek többsége viszont jóval árnyaltabb. Általában azt, aki nem tűnik elhízottnak, automatikusan egészségesebbnek tartjuk túlsúlyos társaiknál. Az igazság viszont jóval összetettebb.

Számtalanszor hallani olyat, hogy valakin nem látszik a túlsúly, „eloszlik rajta” mert magas, vagy „nem tud hízni” és „szerencsés alkat, mert bármit ehet”. Gyakran a fizikai munkát, rendszeres sportot végzők is azt gondolják, hogy „bármit ehetnek, hiszen lemozogják”. A fenti sorok csak kiemelt példák arról, hogy mennyire a kinézetet részesítjük előnyben a tényleges egészséggel szemben. Erre sajnos a szakemberek is hajlamosak, hiszen kulturálisan belénk ivódott ez a nézet. A valóság viszont az, hogy az életmódi tényezők ennél sokkal összetettebbek, és az egészségtelen étkezési szokások akkor is kifejtik a hatásaikat, ha az kívülről nem látszik.

Gyakran látunk vékony alkatú inzulinrezisztens pácienseket, hiszen a sejtek inzulinérzékenysége akkor is csökkenhet, ha mellette még nem jelentkezett elhízás. Nem ritkák azok az esetek, ahol a testösszetétel mérésen derül ki, hogy a páciens testzsírszázaléka a normálisnál magasabb, holott az izomtömeg minimális, kinézetre vékony betegről van szó. Itt a hasi és a szerveket körülvevő viscerális zsír egészségre gyakorolt negatív hatásai ugyanúgy jelentkeznek, mintha az illető látványosan el lenne hízva. Sokan az ilyen eseteket hívják „vékony kövéreknek”.

Ugyanúgy nem szabad elfelejteni, hogy például a vörös húsok daganatkeltő hatása, a transzsírsavak szív- érrendszert károsító hatásai vékony embereknél, sportolóknál is károsítják az egészséget.
Annak pedig, aki szeretne gyermeket, különösen érdeke, hogy megőrizze egészségét nemcsak azért, hogy sokáig aktív részese lehessen a gyermekei életének, hanem azért is, hogy egy jó példát örökítsen tovább az utódainak, megalapozva nemcsak az anyagi jólétüket és oktatásukat, de az egészségüket is.

 

A cikket írta: Demeter Dóra dietetikus

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ