FELELŐSEN MAGADÉRT

Ezt minden huszonévesnek tudnia kellene! - Gyermekvállalás és a termékenység ideje

Gyermekvállalás és a termékenység ideje

A magyar fiatalok szeretnének gyermeket, de nem tudják pontosan, melyik a legtermékenyebb életszakasz, mikor kezd el a női és férfi termékenység csökkeni. Ahogyan azzal sincsenek tisztában, hogy az elhízás a termékenységre negatív hatással van. Tájékoztassuk a körülöttünk élő fiatalokat: legyenek jól informáltak, hogy minden vágyott kisbaba megszülethessen!

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), 2021-ben reprezentatív kutatást végzett a 21-35 éves fiatal magyar lakosság körében, melynek során a fiatalok gyermekvállalási terveit és termékenységtudatosságát vizsgálta. Úgy találták, hogy a fiatalok számára kiemelten fontos a gyerekvállalás, viszont, a termékenységgel kapcsolatos ismereteik igencsak hiányosak, leginkább az életkort és a meddőséget illetően. Holott, ha megfelelő információkkal rendelkeznének, akkor nagyobb eséllyel születhetne gyermekük, és az esetleges meddőségi kezelés is sikeresebb lehetne. Az alábbiakban a kutatás azon legfontosabb eredményeit ismertetjük, amelyeket mindenképp tudniuk kellene a gyermeket tervező huszonéveseknek, harmincasoknak.

Életkor és termékenység

A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy fiatalok többségének fontos a gyermekvállalás. A fiatalok 68 százaléka egy vagy két gyermeket szeretne az élete során. Az első gyermeket átlagosan 30 éves kor körül, az utolsót 35 éves korra tervezik. Mindezzel szemben, a nők legtermékenyebb időszaka 20-24 év között van, a nők termékenysége pedig 35-39 évesen korban drasztikusan visszaesik – ezt a válaszadók csupán 16 százaléka tudta! A megkérdezettek 47%-a szerint 40-44 éves korban, de még szomorúbb, hogy 35% úgy gondolja, 45-49 év között kezdődik a reprodukció hanyatlása, míg a valóságban ennyi idősen a spontán vagy lombikkezeléssel fogant terhességek statisztikai esélye már közel nulla. A női termékenységnek ezt a mérföldkövét igencsak fontos lenne tudatosítani a fiatalokban, ugyanis a nők életkorának növekedésével csökken a petesejtek száma, romlik a petesejtek minősége, ennek következtében nehezebb teherbe esni, és sajnos a korai vetélések és a szülészeti komplikációk száma is megnő. A férfiak termékenysége kapcsán a válaszadók csupán egyötöde tudta helyesen, hogy a nemzőképességük csökkenése 40-44 éves korban bekövetkezik, a többség (79%) ezt az időszakot tévesen 45-50 éves kor utánra tette.

Meddőségi kezelés

A fiatalok 46 százaléka tartja valószínűnek, hogy igénybe venne meddőségi kezelést, amennyiben természetes úton nem sikerül a gyermekvállalás. Magyarországon a párok 10-19 százalékát érinti a meddőség, és a fiatalok több mint a fele erről jól értesült. A válaszadók a lombikprogram hazai sikerességét 30-39 százalék közé tették. A valós adat ezzel szemben csak 20-29 százalék. Vagyis, a fiatalok igencsak túlbecsülik a lombikkezeléssel elérhető eredményeket. Továbbá, a kutatás résztvevőinek csak a fele tudta, hogy a sikertelen gyermeknemzések 21-40 százalékában férfi eredetű meddőség az ok.

Életmód

Az elhízásnak, a dohányzásnak, a nagy mennyiségű alkoholfogyasztásnak jelentős fertilitáscsökkentő hatása van – ez ma már orvosi tény. A fiatalok általában tudnak a dohányzás és az alkohol termékenységcsökkentő hatásáról, de az elhízást nem gondolják jelentős tényezőnek. Ezért, mindenképpen fel kell hívni erre a figyelmüket, és már az iskolában elmondani nekik, miért lényeges a normál testsúly megőrzése.

Szakorvosi segítség

A kutatás kitért arra is, hogy a párok kivel osztanák meg a gyermekvállalás nehézségeit, a meddősséggel kapcsolatos gondjaikat: a magyar lakosság igen zárkózott e kérdést illetően, nem beszélnek róla (főleg vidéken). A meddőség még mindig tabu témának számít! Ez a felfogás sajnos megakadályozza azt, hogy a gyermekvállalási nehézségekkel küzdő párok minél hamarabb megfelelő szakorvoshoz forduljanak.

A KINCS-kutatásban további érdekes és hasznos eredményeket olvashatunk, amelyek segíthetik a fiatalok megértését és megfelelő intézkedések bevezetését. Továbbá, az elemzés során az Intézet hangsúlyozta: „fontos, hogy minél több fiatal időben megfelelő tudással rendelkezzen ahhoz, hogy gyermekvállalási terveit megvalósíthassa. Ennek érdekében komplex segítségre van szükségük, mind az iskola, a család, a média és a szakemberek részéről.”

Forrás:

Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért: A magyar fiatalok termékenységtudatossága

Dr. Vesztergom Dóra - Szomszéd Orsolya - Nagy Tímea - Papházi Tibor: A magyar fiatalok termékenységtudatossága cikk. Megjelent: KAPOCS folyóirat. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért szakmai folyóirata. 2021/3-4.

Ha érdekel a téma, ajánljuk figyelmedbe a FEME további cikkeit is, és a Hello Termékenységtudatosság! programunk oldalát is, ahol nemcsak bővítheted tudásodat a témában, de tesztelheted is ismereteidet

www.termekenysegtudatossag.hu

Lesz gyermeked? Rajtad ne múljon!

A szülőképes korú nők 45%-a gyermektelen

Miért foglalkozz a súlyoddal? Ne a bikiniszezon miatt!

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.