Mikor van a nőnek a legtermékenyebb időszaka a menstruációs ciklusban?

A nők minden hónapban csak 5 napon át termékenyek. Ezért, hogy tudd, mikor vagy a „termékeny” időszakod, nagyon fontos megismerned, hogyan működik a tested, és hogyan néz ki egy normális menstruációs ciklus.

A menstruációs ciklusról bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz: Miért csak 5 napon át termékenyek a nők, míg a férfiak minden nap nemzőképesek

Léteznek hagyományos módszerek a tüszőrepedés időpontjának meghatározására.

Ilyen például a hüvelyváladék változásának vizsgálata a tüszőrepedés előtt. A tüszőrepedés előtt ugyanis a hüvelyváladék nyúlós lesz, egészen átlátszó, és nagyobb mennyiségű. Nem a legkiválóbb technika, hiszen egy tanulmány szerint ezzel a módszerrel a nők 50 %-a tudta meghatározni, hogy mikor van a tüszőrepedés. Kb. olyan, mintha feldobnánk egy pénzérmét.

A bazális testhőmérséklet, azaz az ébredési hőmérséklet mérésének (hőmérőző módszer) hatékonysága ehhez nagyon hasonló. Elsősorban azért, mert amikor változik a test hőmérséklete, akkor a tüszőrepedés már megtörtént, és ha előtte nem voltatok együtt, gyakorlatilag lemaradtál a megfelelő időzítésről.

A ciklusod megismerésére segítségedre lehetnek például a mobilapplikációk is.

Léteznek olyan applikációk, amelyek a ciklus hosszából megbecsülik a tüszőrepedés időpontját, de ezek az applikációk nem mindenkinél működnek jól. Például, ha nem tűpontosan jön meg a menzeszed, vagyis az átlagos, 28 napos ciklusnál gyakrabban, vagy esetleg ritkábban menstruálsz, akkor egyáltalán nem megbízhatóak.

A legjobb, legmegbízhatóbb módszer, egy otthon is kivitelezhető megoldás, ha vény nélkül kapható ovulációs tesztet veszel. Az ovulációs teszt a luteinizáló hormon (LH) szintjét méri, segítségével nagyon pontosan meg lehet határozni, hogy mikor van a legnagyobb esély a fogantatásra. Rá kell pisilni a mintavevőre, és ha az elszíneződik, a teszt pozitív. A ciklus 9. napjától érdemes csinálni egy 28 napos ciklus esetén, azonban, ha rövidebb a ciklusod, kezdheted hamarabb, ha hosszabb a ciklusod, kezdheted később a tesztelést. Ha teszt pozitív, minél hamarabb legyetek együtt, mert az azt jelenti, hogy a petesejt 24 órán belül kiszabadul a tüszőből, és megtermékenyíthető lesz. Ez az az időszak, amikor a legnagyobb eséllyel fogan meg a baba, tehát ez a termékeny időszakod.

Persze ez a teszt sem működik mindenkinél tökéletesen. Erre jó példa, hogy a PCO szindrómás nőknél az LH hormon általában a ciklus során végig magas, és a teszt „folyamatosan” pozitív eredményt mutat, annak ellenére, hogy nincs is tüszőrepedés. Ezekben az esetekben a labor és az ultrahang vizsgálat egy meddőségi klinikán vagy saját nőgyógyászodnál hasznos lehet.

 

A cikket írta: Dr. Vesztergom Dóra szülész-nőgyógyász, endokrinológus, meddőségi specialista

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ